Followers

Tuesday, August 4, 2009

KUALA LUMPUR TERBAKAR

HUHU... title seperti biasa gempak lebih.. ekeke

hurm... ok dah lama tak menulis. ngeeee.. hari nih aku nak bercerita pasal ISA tau akk ape tuh isa? hurm.. kalau tak tahu google dulu key.. kalau dah tahu baru baca blog ami nih.. ekeke..

ok now. macam korang dengar kat tv kat berita, demonstrasi bagai nak rak.. berasap sana sini bandar kl tuh. jalan byk tutup hurmm.. bukan tuh yang ami nak cerita but ami nak ulas.. patut atau tak patut ISA tuh dimansuhkan.. ami bukan nak berpolitik or anti kerajaan. but ami nak bagik rasional nye.. kenapa harus dimansuhkan.

ok bile kita ckp pasal ISA mesti semua tahu yang ISA tidak dimahkamahkan. tiada bicara mahupun hak untuk bersuara dan membela diri. cara penahanan amat kejam kerana tiada procedure. dan tanpa bukti penjenayah dimasukkan kedalam tahanan tanpa usul bukti.dan dalam islam memandang ISA ini adalah haram.. kerana apa. ok meh kite cite.

dalam islam,iaitu prinsip syariah kalau kita nak menyabitkan kesalahan terhadap pesalah harus mempunyau saksi dan bukti. contohnye. kalau tuduhan zina. ianya memerlukan 4 orang saksi berjantina lelaki dan melihat sindiri keluar masuk kemaluan pasangan yang sedang melakukan zina, maka baru boleh memnyabitkan kesalahan terhadap pesalah.

persoalannya di sini. senangkah nak mendapatkan 4 orang saksi yang melihat sendiri keluar masuk kemaluan tuh semasa zina dilakukan??.. see korang mesti terpikir susah rite..

tahu tak apekah disebalik kesusahan didalam hukum islam tersebut. ianya simbolik kepada manusia yang mahu menuduh or menyabitkan kesalahan terhadap seseorang harus ada bukti yang betul2 kukuh. barulah hukuman boleh dilaksanakan. malangnya ISA tidak menyiasat apa2 pun semasa penahanan dilakukan. bukan nak siasat malah nak mebela diri pun susah.. hurmm..

ada kisah nabi. ami tak hingat sapa nama sahabat tuh. orang yahudi kata baju besi itu dicuri oleh orng islam. kalau kita dengar yahudi mesti kita sokong orang islam rite.. but then.. nabi panggil kedua2nya dan bersemuka dan menyuruh orang islam tuh pulang kembali baju besi itu. hurm.. see dah terbukti yang even rasulullah pun membenarkan orang yahudi membela diri. ini apa tah lagi manusia sesama manusia.

ok selesai bila kita cakap pasal halal dan haram. now kita cakap pasal perspektif akta dan undang2.

kenapa kita nak perlukan ISA padahal dalam mahkamah sudah ada akta2 yang bersesuaian untuk dibicarakan. ok fine bila semua ckp ISA nih untuk unsur keagamaan dan perkauman. bila kita pikir2kan. bila melihat dua perkara tersebut mesti kita memikirkan HASUTAN rite.. ok.. dalam malaysia. dah ada akta hasutan maka gunakan lah akta hasutan tuh untuk dibicarakan.

ok fine mesti ada suara sumbang yang menyatakan pesalah boleh mengupah guam untuk memanipulasi kesalahan. maka. haruslah dibaiki untuk mebuat keputusan. hakim perlu mengubah struktur untuk menyabitkan kesalahan dan improvekan lagik akta yang sedia ada.

fine mesti ada yang cakap maka tuh kita improvekan lah ISA. wahai sang2 kelengbai sekalian kalau benda dah ada kenapa nak carik benda baru dan ubah benda baru tuh. baik ubah benda yang sedia ada. dan lakukan penambahbaikan.. tak gitu.. ekekek..

ami bukan nak berpolitik tapi ami as pelajar ami kesal jugak dengan segelintir pihak yang tidak pernah memandang rasional tentang masalah ini. bila ada rusuhan baru takut and baru masing2 nak tunjukkan kenapa dan mengapa. ami xnak bagitahu pihak mana. so pikir-pikirkan lah..

btw dalam kelas DR Azman pun ada akta ISA.. ekekeke.. tapi lain sikit akta die..
akta IKUT SUKA ATI aku.. wakaka.. kalakar ler lect aku sorang nih.. sempoi.. suke gile die. ekeke..

6 comments:

tengku_fir21 said...

errmm...
mmg terbakar tapi yg hangus org lain

AMIREZKA said...

hurm.. hurm.. ntah ler.. sapa yang terbakar ami pun tak tahu.. ekeke

ejans said...

haha dr azman?? mmng dia best.. dia ajar aku hR..

time aku dlu.. 1st class la paling saiko..

dari 40 org tinggal 11org je klas tu.. haha.. antaranye aku la..

kaw kim slm kat dia nnti ea.. ckp shah jehan kim slm.. kot dia ingt..

arJuNa jaLaNan said...

bomba dtg bpe jentera?
huhuhu~

TAN SRI MOHD. IKRAM said...

ISA diwujudkan bagi menahan mereka yang disyaki menganggu gugat keamanan negara.mereka yang ditahan, terang-terangan mengetahui mereka membawa kepada ancaman negara.

kalau bersetuju untuk memansuhkan ISA
tiada beza la minta memansuhkan Penjara Di Malaysiakan?

AMIREZKA said...

ejans: hahaha ku pun nyaris2 nak tukar kelas.. but after second clas ngan die. best gile.. ekeke
ok2 insyallah aku kim salam sama die.. ekekek..

to ikram: now kita bukan sentuh hal penjara. now kite bercerita pasal isa. and prinsip isa adalah berbeza dengan prinsip isa.
ok fine. kamu ckp kalau macamtuh kite leh mansuhkan penjara. dude. penjara ada procedure die tertentu. and penahanan reman maximum adalah satu minggu and dlm tempoh penahanan di penjara anda boleh dibicarakan. tapi isa tidak..
see.. dah nampak beza kosnep penjara n isa.
btw penjara menggunakan mahkamah sebelum menyabitkan kesalahan tetapi isa tidak..

walaupun ada suar sumbang yg mengatakan isa ada juga dibicara. wahai kak kih hoi.. dlm akta dan undang2 isa sedniri ada menyatakan penahanan selama 60 hari tanpa dibicara. dan selepas 60 hari dintangguhkan kepada 2 tahun dan seterusnya. see.. dah nampak beza antar penjara dan isa kan ikram..

ami bukan tak suka isa nih.. mmg bagus kalau ada isa but..
harus diperbaiki konsepnye.. dan ami terpikir kalau kite sebuk2 nak perbaiki isa nih.. kenapa kita tak perbaiki undang2 yg sedia ada..
betul tak.. mengubah bende yg sedia ada lebih baik mengubah bende baru yang kita tidak tahu kesahianye.. hurm...

ekekke sekadar pandangan..

AMIREZKA © 2008. Design by :Yanku Templates Sponsored by: Tutorial87 Commentcute