Followers

Wednesday, July 22, 2009

OBA MA JADI CETI HARAM!





huhu cam biasa title nak tarik perhatian

ekeke.. now ami nak bercerita lagik.. ngeee nak gak cite.. huahua.. hurm.. entry nih khas ditujukan kepada orang yang mahu meminjam loan dari bank..

mesti korang semua ngah penin pale nak pinjam kat bank rakyat yang gune prinsip syariah atau konvesional. ok..

now meh kite bercerita tentang disebalik peminjaman yang dilakukan di bank-bank yang menggunakan prinsip syariah. berdasarkan pengetahuan lect ami. PROF MADYA NORIZA dia cakap,walaupun kita pinjam loan kat bank yang menggunakan sistem islam, namun kaedah nye lebih kurang sama dengan konvensional.

kalau konvensional kita panggail interest
kalau islamic banking kita panggil konsep upah or management fee.

ok bila kita cakap interest dalam islam, memanglah ianya haram, x boleh dinafikan lagi. but!! interest yang dicharge oleh konvensional bank adalah berdasarkan ending balance atupun baki akhir pinjaman.

contohnya ami pinjam kat CIMB 1000,000 pastu ami dah bayar 500,000 so balance ami ada lagi 500,000 maka interest yg dikenakan kepada ami adalah berdasarkan jumlah baki 500,00.

berbanding dengan konsep islamic banking. mereka mengenakan kadar upah adalah berdasarkan konsep flat rate. dimana upah dikira berdasarkan jumlah pinjaman yang dibuatr.

contohny ami pinjam 1000,000 dah bayar 500,000. maka ami akan dikenakan flat rate berdasarkan 1000,000 bukan baki akhir tuh..

hurm.. so pilih lah mana satu. hope sedikit sebanyak leh membantu korang.. ekekeke..

p/s baru tadik hostel wat forging.. sembur nyamuk!! huhua.. berasap bilik.. ekekek.. kesian nyamuk belaan ami.. huwaaaa sob sob..
so nih adalah loan amortization kalau x nampak click image key.
interest dikira berdasarkan balance.. ekekkee..

7 comments:

tengku_fir21 said...

errmm...
tapi yang konvensional itu memepunyai beberap terma yang tersembunyi seperti kenaikkan kadar faedah

ikanbilis said...

so mana lagi baik nak pinjam ni?

afi said...

Belajar akaun ke saudara..

ejans said...

hurmm wajib mencari yg halal..

haha satu lg, matlamat tidak menghalalkan cara..

so pikir2kan lah.. dan selamat beramal.. gagaga..

actually ramai yg xpham cncept islamic bnking nie.. kt malaysia byk bnk da guna islmc bnking. tp kalau tanye majoriti dr kite, ape maksud nya.. ramai xtaw paham.. tul tak.. hurMmmm..

AMIREZKA said...

erm..
tengku: hurm.. ekeke.. ami pun tak tahu terma apa yg tersembunyi. mungkin bis pogress diorang kowt.. maybee..

ikan bilis.: huhu keputusan ditangan anda.. ekeke..

afi: ami blajare finance lor.. ekeke..

ejans: betul tuh.. setuju ngan ko.. ape yang diorang tahu.. islamic banking tuh. hanya mematuhi prinsip syariah. tapi kita tak tahu. mcm mana pogress islamic banking.. ekekke

syiqa rahmat said...

errrr

student account blaja x benda ni?

x saba lak nak blaja klau dalam silibus student account ade benda alah ni

muahahahaha

AMIREZKA said...

ekeke.. syiqa.. ami rasa ade kowt.. sbb korang ade amik finance kan.. but tak tahu lahh kalau ada blajar pasal nih.. ekekeke

AMIREZKA © 2008. Design by :Yanku Templates Sponsored by: Tutorial87 Commentcute