Followers

Thursday, June 4, 2009

TARIKH PUASA!

kita dijangka mula berpuasa pada 22 Ogos ini dan akan menyambut Aidilfitri pada Ahad 20 September. huhu semangat nak pose and semangat nak raya gak.. huahua.. :-p

Penolong Pegawai Tadbir Unit Falak Fakulti Pengajian Kontemporari Islam, Universiti Darul Iman Malaysia,cakap kalau tarikh tuh digunapakai, ibadat puasa tahun ini hanya dikerjakan selama 29 hari. huhuhu(kejap nye.. xpe nak pose 30 ari gak..) :-p walaubagaimanapun.. tarikh berpuasa tertakluk kepada keputusan mohor besar diraja.. huhu


walaubagaimanapun Berdasarkan kepada kiraan falak, anak bulan Ramadan tidak akan wujud pada hari rukyah (20 Ogos) kerana tempohnya tidak sampai pada tahap kematangan berikutan jarak antara waktu berlakunya ijtimak (detik pemisahan) antara bulan Syaaban dan Ramadan adalah satu jam sebelum Maghrib.. hurm.. (perasan tak.. masa berlalu dengan begitu pantas.. maka itu adalah salah satu petanda?)

Berhubung penentuan tarikh Aidilfitri ijtimak Ramadan dan Syawal berlaku pada pukul 2.44 pagi pada hari rukyah 29 Ramadan (19 September) dengan usia anak bulan Syawal mencapai lebih 16 jam. Oleh itu, menurut kaedah yang diamalkan di Malaysia, anak bulan Syawal dijangka wujud dan boleh kelihatan pada petang hari rukyah 19 September.

maka..... kita dijangkakan akan menyambut Aidilfitri pada Ahad 20 September..

ape2 pun kene ler tunggu pengumuman pose anti.. (uncle yang popular setahun sekali) hhuu.. :-p

p/s ngah pikir baju raya nak warna ape... la la la..

4 comments:

Nor Atiqah said...

ewah.ni yang buat terasa mengimbau kembali kenangan raya tahun-tahun lepas ni. =D

AMIREZKA said...

huhu.. harus tiqa.. ngah pikir ape? ko pikir nak pakai baju warne pink striking ka? hahaha :-p

░♥si lampu neon♥░ said...

20 ogos? tnx nasb bek tau awal2...leh ganti pose awwww

Anonymous said...

maaak aaii.. rosak paco rabanne Black XS and CK punya brand... agak2 la brader.. nak gt jadi model ke.. jadi la model barangan buatan malaysia.. model budu cap ketereh ke ok gak.. buusuuukkk!!!

AMIREZKA © 2008. Design by :Yanku Templates Sponsored by: Tutorial87 Commentcute