Followers

Wednesday, May 27, 2009

GI MAMPOS CHIN PENG!!!


ami ada terbaca satu artikel dekat utusan. tentang CHIN PENG dengar cerita chin peng ni adalah bekas parti komunis malaya.. ingat tak masa darurat dulu.. ramai yang terkorban disebabkan ancaman daripada PKM yang diketuai oleh chin peng.Ketika berumur 23 tahun, Chin Peng dilantik sebagai Setiausaha Agung Parti Komunis Malaya menggantikan Lai Tek yang telah dibunuhnya di Thailand. Lai Tek adalah perisik tiga mata yang telah belot dan melarikan wang Parti Komunis Malaya.

Di bawah pimpinannya Parti Komunis Malaya semakin agresif dan militan dengan menyerang ladang-ladang, gudang getah, rumah asap dan rumah pengurus milik orang British di Tanah Melayu. Lantaran itu ahli PKM semakin menyanjung keberanian dan wawasan Chin Peng. Taktik ini membawa padah kepada Parti Komunis Malaya kerana tidak langsung diterima di kalangan orang Melayu.

Chin Peng sedang membawa kesnya di mahkamah pulau pinang agar dia diterima pulang ke Malaysia. Penerimaan Chin Peng kembali ke Malaysia ditentang hebat oleh ramai sanak saudara mangsa kekejaman Parti Komunis Malaya termasuk polis dan tentera yang cedera dan terkorban. Ini disebabkan Chin Peng merupakan orang yang bertanggung jawab dengan kegagalan Rundingan baling dengan berkeras menuntut agar Parti Komunis Malaya diterima sebagai sebuah parti politik, walaupun telah ditawarkan pengampunan sebelumnya.

Bagaimanapun terdapat pihak yang mempersoalkan kenapa Musa ahmad dan shamseah fakeh dapat diterima kembali ke Malaysia, tetapi tidak bagi Chin Peng.

for ur information musa ahmad dan shamsiah fakeh juga adalah salah satu daripada ahli PKM. mereka diberi pengampunan untuk pulang ke malaysia, agak menyedihkan shamsiah fakeh kehilangan anak semasa di dalam hutan bersama PKM, ada ura-ura mengatakan yang beliau membunuh anaknya sendiri, namun begitu dinafi oleh beliau, bahawa anaknya itu dibunuh oleh ahli PKM kerana khuatir melambatkan pergerakan. tetapiBekas Pengerusi PKM musa ahmad semasa wawancara di RTM pada tahun 1981 menyatakan bahawa Shamsiah telah mencampakkan sendiri anaknya ke sungai untuk mati. Dan dalam Utusan Malaysia pada tahun 1987 seorang yang mengaku sebagai bekas teman sekolahnya telah menyatakan bahawa Shamsiah telah menghempaskan anaknya ke batu setelah mengetahui suaminya menyerah diri kepada polis. Shamsiah menafikan kedua-dua cerita tersebut. (apalah nak jadik sanggup bunuh anak sendiri semata2 politik).

tapi apa yang boleh dibanggakan kepada shamsian nih.. beliau berkata

Sebenarnya aku bukanlah pemimpin wanita Parti Komunis Malaya atau seorang tokoh wanita yang terkemuka. Aku hanya seorang pejuang wanita yang berjuang melawan British untuk kemerdekaan tanahair dan untuk emansipasi (kebebasan) wanita. - Shamsiah Fakeh.

tapi cara beliau salah kerana sanggup bunuh anak sendiri, sedangkan nak selamat orang melayu drpd british tapi anak sendiri takleh nak selamatkan! inilah orang kata, nak menutup aib muka!!! mcm2 alasan dia bagi..

pasal musa ahmad nih plak.. dah lahh ada pendidikan agama Sekolah Al-Masyur di Pulau Pinang tapi masih lagik menyertai PKM dah sah2 dlm pkm tuh.. diorang mengamalkan tidak beragama, sebab statement pkm mengatakan agaa itu umpama candu bagik manusia, so bila perlu jerk lahh erk.. agama nih.. nih lahh dikatakan manusia bodoh!! dapat pendidikan agama tapi x reti nak aplikasikan!! ckp jerk lebat!! sama jerk pak ustaz2 diluar sana.. nama jerk ustaz tapi mcm2 masalah diorang wat!! heii apelah nak jadik.. dunia dunia!!!

walaubagaimanapun kalau nak ckp pasal kemanusiaan memanglah kita akan memikirkan nasib si chin peng.. tapi fikirkanlah.. berapa ribuan orang dan tentera serta polis yang terbunuh disebabkan PKM maka itu ami sebulat suara tidak menyokong chin peng pulang ke malaysia!! nih ada gambar si chin peng nih ahh...

3 comments:

kerolizwan said...

i like you entry on this one. yes! laknat chin peng!

AMIREZKA said...

thankz.. huhu.. kerol..

Blog Anuar Kamaruddin™ said...

chin peng + zee = chimpanzi!

AMIREZKA © 2008. Design by :Yanku Templates Sponsored by: Tutorial87 Commentcute