Followers

Tuesday, April 14, 2009

BYE BYE N70


WAH!!! SO SAD!! MY PHONE IS MISSING.. ada orang curi while im taking my shower.
tak sangka plak. leh hilang sbb x kunci pintu masa mandi. yellah before this relaks jerk x kunci pintu. xde ape2 pun. leh plak ari ni baru hilang. for ur information satu kolej kene. wing 3c hilang gak. wing 2b and also wing 3b.. memang kurang asam orang yang curik tuh.. SANGAT2 TENSION. dah lah nak xzam. leh plak musibah datang..

tapi xpe mungkin ni salah satu ujian dari ALLAH s.w.t ami redha walaupun ami sgt tension, tapi nak wat pe kan. tension2 pun mcm phone tuh leh jumpe balik plak. tapi yang hairanya siapa yang amik.. sampai satu kolej kene. pagi2 buta plak.. cam nyesal jerk mandi awal2 huhuh... ingat nak gi lib.. tapi terus terbantut.. hahaha..

kalau phone hilang xpe, tapi my numb. pun hilang gak lah.. terpaksa gi maxis center.. nak report.. nak numb yang sama..so guys yang have my numb.. harap maaf sbb xleh reply..

SO BYE BYE N70.. MUAH..

last but not least kepada yang curi handphone ami. moga2 ALLAH beri petunjuk yang baik kepadanya.Dan orang lelaki yang mencuri dan orang perempuan yang mencuri, maka hukumannya potonglah tangan mereka sebagai satu balasan sebab apa yang mereka telah usahakan, (juga sebagai) suatu hukuman pencegahan dari Allah. Dan Ingatlah, Allah maha kuasa, lagi maha bijaksana. al-maidah ayat 38

and kesempatan tuh. ami ada satu bahan bacaan yang berguna kepada bajingan-bajingan a.k.a pencuri or malim!!
di petik dari QANUN

SARIQAH (MENCURI)

65. (1) Ialah kesalahan yang dilakukan oleh seseorang sebagaimana yang disebutkan dalam perkara 5 perenggan (d).

(i) Memindahkan secara bersembunyi harta alih dari jagaan atau milik tuannya.

(ii) Pemindahaan harta itu tanpa persetujuan tuannya.

(iii) Pemindahan harta itu dengan niat unutk menghilangkan harta tadi dari jagaan atau milik tuannya.

(2) Seseorang yang memindahkan secara terus terang harta alih dengan cara kekerasan tanpa persetujuan tuannya dengan niat untuk menghilangkan harta itu dari jagaan dan milik tuannya tidak boleh didakwa di bawah kes sariqah, tetapi mereka itu hendaklah didakwa di bawah kes hirabah (merompak) sebagaimana yang dikehendaki dalam fasal 5 perkara 78 ceraian (1) dan (2).

JENIS HUKUMAN

66. Hukuman yang wajib dikenakan ke atas pencuri terjenis kepada dua jenis:-

(a) Hukuman hudud (potong tangan).

(b) Hukuman tazir (didera).

8 comments:

Anonymous said...

kesian..tp bak kater akak ko, bleh bli hp bbry..huhu

AMIREZKA said...

otak ko!! ni mesti ko kan jeng.. babi.. ko pun sama jerk x membantu!!! huhuu..

Anonymous said...

haha...sesuai ngan muker ko..hahah...
aku tumpang simpati jer lah...huhhuuhu

AMIREZKA said...

doa orang teraniaya makbul.. huhu

Anonymous said...

moga2 ler...
huhuuhuh

HaMz said...

sabar k I understand ur situation...

each stuff dalam hidup kita ada kenangannya yang tersendiri

Lebih baik kita nampak barang kita digelek lori depan mata kita dari diambil orang kan???

tak dak apa apa yang dapat diungkapkan lagi selain salam takziah...

Ummul said...

dashyat btol SR skang ni..
td aku g bilik MPP,
si sony n abg ijam ckp pasal ni..
bkn ko sorg yg kene,
ramai katanya..
sabarlah...

AMIREZKA said...

to hamz: thankz.. tulah memang betul. anything happen mesti ade reason. nak wat pe.. dah jadik.. huhu... redha jerk lah.. huhu btw thankz alot bro.. :)

to ummul: tahu xpe.. bukan aku sorang jerk... nasib baik aku nye phone tak mahal mcm diorang nye phone.. aku pun tumpang simpati kat diorang. salam takziah jugak. muge2 allah bagi petunjuk kat pencuri tuh..

AMIREZKA © 2008. Design by :Yanku Templates Sponsored by: Tutorial87 Commentcute