Followers

Friday, August 15, 2008

jangan mempolitikkan menara gading kami!!!

segamat, johot tepat pada pukul 11 pagi kami sekampus memberi sambutan terhadap demonstrasi secara aman berekenaan kenyataan menteri besar selangor khalid!!! bahawa uitm alan dibuka 10 peratus kepada nan bumiputera! kami bukan bencikan kaum lain tetapi kami mahu tradisi dan hak ini terus diterajui oleh anak bumiputera yang bakal mewarisi tampuk pemerintahan negara. tindakan khalid betul-betul telah membuat pelajar bumiputera benci kepadanya. itu bukan persoalan!! pokoknya mengapa UITM dijadikan ramuan politik?!! kami disini bertujuan menuntut ilmu sebagai anak bangsa bukan bahan atau ingredient untuk dijadikan santapan politik!!


jika UITM akan dibuka sebanyak 10% kepada nanbumiputera ia akan mencacatcelakan kemajuan anak-anak melayu dan bangsa bumiputera!! 10% mewakili 21000 kerusi yang akan di perolehi oleh nanbumi!! mengapa hak pelajar melayu harus dicabuli!! adakah menteri besar selangor berketurunan melayu? atau sebaliknya!! jika beliau mahu menjadikan kami sebagai resepi politiknya kami berharap lupakanlah impian tersebut!! malah kami hairan mengapa beliau boleh terfikir tentang ini!! banyak lagi yang harus beliau fikirkan lihat sahaja ekonomi selangor yang kian merundum jatuh!! di atas sebab kerajaan negeri selangor tidak mensasarkan ekonomi negeri selangor!! adakah beliau layak menjadi menteri besar. masing-masing tepuk dada tanya akal fikiran!! jangan tanya selera!!


jika pertikaian berlaku berkenaan kuota kepada nanbumi untuk kemasukan di ipta ianya langsung tidak munasabah kerana kita lihat berapa buah IPTA yang menerima nanbumi untuk melanjutkan pelajaran mereka?? bukan itu sahaja malah sekolah berasrama penuh dan kolej matrikulasi juga turut memberi peluang kemasukanya kepada nanbumi. hanya UITM sahaja yang bersifatkan penuh bumiputera pelajarnya. hanya 1 universiti hanya untuk anak melayu berbanding berpuluh ipta yang menawarkan kemasukan kepada nanbumi!!


kambali kepada demonstrasi secara aman yang berlangsung di dataran seri bendahara walaupun panas terik menikam ujung kepala kami, kami tetapkan pendirian kami untuk memangkah keras tindakan tersebut. pelbagai laungan tersahut dari anak-anak melayu serta anak bumiputera yang menunjukkan mereka adalah anak melayu!! bukan pengkhianat kepada bangsa agama dan negara!!! perhimpunan tersebut diketuai oleh YDP majlis perwakilan pelajar(mpp) ucapan serta launganya ringkas tetapi memberi implikasi yang berkesan kepada pelajar-pelajar uitm johor. demonstrasi ini turut disertai oleh pelajar kampus bandar raya LARKIN.

tatkala mendengar laungan dan ucapan dari YDP tersentuh hati saya mendengarnya. mula berfikir apa sudah jadi kepada anak melayu dimana hak kami! mengapa kami dieksploitasi!!


walaubagaimanapun kami beranggap MB selangor sekadar omong kosong kerana untuk membuka pintu untuk pelajar nanbumi. beliau harus membawa perkara ini ke parlimen utnuk di bincang kerana uitm termaktub didalam akta AUKU dimana jika mahu memberi kebenaran kepada nanbumi akta tersebut harus dipinda!! bukan sekadar cakap di kedai kopi!


2 comments:

khusainy said...

kadang2 ia merupakan satu tindakan yg bagus...tp kerajaan akan tutup mata..so entah lah.

AMIREZKA said...

setiap perkare tu memang ade kebaikan dan keburukannya khusainy tetapi cuba kita lihat jika ianya tentang sensitiviti perkauman adakah ianya membawa satu tindakan yang bagus.. hanya orang melayu sahaja menjaga sensitiviti kaum lain tapi dimana maruah kita? adakah mereka peduli tentang sensitiviti kita?

hurm.. ntahlah.. ami pun xtau.. sapa betul dan sapa salah. bagi ami hak melayu tetap menjadi hak melayu..

AMIREZKA © 2008. Design by :Yanku Templates Sponsored by: Tutorial87 Commentcute