Followers

Saturday, June 21, 2008

HAYAT BERAKHIR FINAL SEASON PART 1

Di atas katil terdamparlah fahmi di wad ICU.. sudah hampir 1 bulan dia menghabiskan masanya di atas katil yang memang memberi ironi yang tidak menyenangkan kehidupaNnya. berat mata memandang berat lagi bahu yang mengGalas bebanan.

Wan tidak pernah menjelmakan dirinya ,malah fahmi hanya bertemankan alat bantuan yang amat kompleks, seraya dia dapat menghabiskan sisa hidupnya. dengan seribu serba satu tanda tanya.

fahmi terus mengKhayalkan dirinya di alam yang lain. dimana dia tidak mengetahui dimana dia berada. adakah di akhirat ataupun masih didunia? kadang-kadang terasa diambang kematian, malaikat maut terus memanggil namanya. tapi mungkin dia masih lagi di beri kesempatan, tercetus imaginasi fahmi.

satu kalimat yang menggerunkan,
satu syahadah yang akan menentukan dimana dia akan ditempatkan..

ARGH!!!
KELIRU!!!
BIARKAN FAHMI DENGAN DUNIANYA!!

**********************************************************************************


wan baru sahaja pulang dari Amerika, dia terpaksa melaksanakan tugasnya di sana.

"alhamdulillah.. sampai gak aku kat malaysia".

tiba-tiba terdengar seorang wanita yang menyahut namanya.

"Rezwan!"

wan menoleh ke belakang, lalu dilihatnya seorang gadis yang sangat comel berlari-lari anak ke arahnya. dia tidak mengenali gadis itu, tanpa perasaan ingin tahu, wan hanya melebarkan senyumannya. Dia hairan kenapa gerakanya semakin laju. lalu wanita itu melintasi wan.

"Shit!!!. buat aku malu jerk.. bodoh punye perempuan"

rupa-rupanya wan tersalah orang. ada juga perasaan malu dan geram. namun kalau difikir-fikirkan memang kelakar kerana dia sudah sedia untuk memeluk wanita itu.. ketawa kecil wan.. Dia meneruskan langkahnya untuk menaiki KLIA Express.

terdengar lagi sahutan nama wan di seru..
wan mula hairan.

"sapa yang panggil nama aku ni mangkuk tul lar!!"

dia terus menoleh kebelakang. dilihatnya Qaseh Qistina sedang menuju ke arahnya.
kehadiran Qaseh mengejutkan wan kerana Qaseh merupakan classmate semasa dia menuntut di UIA. jurusan ijazah perakaunan. Qaseh adalah bekas teman wanitanya semasa di universiti.

"Ohh Qaseh..!! long time no see." senda wan kepada Qaseh.

" ye lar.. dah lama tak jumpa, so how are u doing?"

"I baru jerk balik from Amerika, ada keje sikit kat sana."

"oh ok"

Qaseh adalah seorang gadis yang bersopan santun. dia pendiam, tidak banyak berkata. dia merupakan anak bongsu kepada ahli perniagaan yang popular. keluarganya tidak begitu rapat antara satu sama lain. dialah salah seorang yang kuat berpegang kepada agama berbanding kakak dan abang serta ibu dan bapanya. wajahnya manis, aturan katanya puitis serta lemah lembut.

"ok lah wan Qaseh nak berundur dulu sebab dah lewat dah ni"

"oh ok, see u later ok.."

tiba-tiba wan tersenyum melihat Qaseh beredar. didalam hatinya tercetus detik kasih.

cantiknya lahh dia!!
kalau aku dapat semula..boleh terus buat bini nih!!

berbisik didalam hati wan..

tiba-tiba handphone wan berbunyi.

dia terima satu mesej. dari Jery


hye dear where r u?
im waiting u at KLIA now..
im going to pick u up.

Jerry merupakan kawan baik kepada wan. tetapi mereka berdua umpama teman istimewa.
wan membatalkan hasratnya untuk pulang menaiki KLIA Express. dia pulang bersama Jerry. dengan kereta yang mewah, Mercedez Brabus.


dibuka pintu depan kereta Jerry lalu diletaknya beg pakaian di belakang sambil menoleh kebelakang lalu wan terkejut kerana Jerry memberi ciuman di pipi wan. terus di kucup bibir wan yang merah bak delima.


"u are naughty!!"

"it's ok. just for u"

ketawa kecil mereka berdua. Jerry adalah rakan sepejabat wan serta housemate wan. mereka sangat mesra antara satu sama lain. Jerry merupakan anak jati amerika di Beverly Hill. dia berhijrah di malaysia kerana menyambung pengajianya. selepas tamat pengajian dia membatalkan hasrat untuk pulang ke tanah airnya. kerana dia ingin menimba pengalaman di negara orang.


"where to go? soal Jerry


"hurm.. where to go... let me think first"

"no need to think. we go to Bukit Bintang"

"oh.. common.. im tired! next time ok.."


"ok sayang" dengan pelat inggerisnye membuat wan ketawa berdekar..


setibanya mereka di kondominium hartamas di damansara. wan membuka pintu dan mengambil beg pakaian di tempat duduk belakang. lalu mereka bergegas ke arah lif. pintu lif terbuka, wan terus menekan button tingkat 10.

rumah mereka tersusun rapi, seperti rumah yang sudah berkeluarga.

sofa dan hiasan perabot ringkas tetapi elegance, menghiasi ruang tamu dimana mereka berdua merebahkan diri untuk berehat. mereka duduk berdua rapat seperti sepasang kekasih yang sedang bercinta. mereka asyik berbual.


"i really miss you"


"me too"


"so how is your day during the work?"

"im doing good"

tangan Jerry mula menakali susuk tubuh wan. tangan Jerry memegang erat jari jemari wan. mereka asyik dengan khayalan yang tidak menyedarkan diri mereka bahawa siapa mereka itu sebenarnya? Jerry semakin menjadi-jadi aksinya.


"ok lah you, I dah letih, i want to take my bath"




sempat wan memberi alasan sebelum mereka terbuai dengan perbuatan itu.


"ok dear, mandi cuci ok."



tiba-tiba handphone jerry berdering, lalu diangkatnya. bernadakan suara syed ismail bertanya khabar dan meluahkan bibit-bibit perasaan rindu terhadap jerry.


"hello"

"hye"

"how are you?

"khabar baik" berdekar mereka berdua. kerana kepelatan jerry berbahasa melayu.

"so lets go to BB"

"hurm sound good.. ok lets go."


tiba di bukit bintang di alurkan dirinya ke pusat istirahat blue bowl.. di sini pelbagai karenah manusia ada yang bertopengkan kaabah waktu siang, pada malam mereka bertopengkan setan, suami orang, anak orang, anak datok, tan sri sehingga perkara yang mengejutkan ahli politik juga membuangkan masa mereka di kelab malam yang berpenghunikan manusia gay. mereka berdua asyik melayani muzik yang boleh mengkhayalkan mereka. lagi-lagi syed ismail yang mencintai muzik amat mendalam dan pandai menari. gerak geri badannya amat mengiurkan sesiapa yang memandangnya.


syed ismail mula merapatkan badanya di blakang jerry sambil berpaksikan keseksiannya. mereka khayal akan hiruk pikuk muzik didalam kelab malam.. lalu mereka beraksikan kelampauan, mereka tidak hirau akan pandangan orang lain. setelah hampir 1 jam mereka berdansa, keletihan mule terbit lalu direbahkan dirinya di kerusi. lalu diteguknya carlsberg manakala jerry meneguk blue martini. syed ismail mule memabukkan dirinya, dia berada di bawah tahap sedar. lalu dirabanya jerry maka jerry pun mula merelakan dirinya.



"lets go to my house" pelawa syed ismail.



"not only just go to your house, but i want it more than that.."



"sure you will get"





BERSAMBUNG...
EPISODE TERAKHIR BAHAGIAN1








Not in Love (Radio Edit) - Enrique Iglesias and Kelis

1 comment:

khairul said...

"...yang tidak menyenangkan kehidupanya."

kehidupannya

"berat mata memandang berat lagi bahu yang mengalas bebanan."

menggalas

"malah fahmi hanya bertemankan dengan alat bantuan yang amat kompleks"

tidak perlu kata sendi 'dengan' jika imbuhan apitan 'bertemankan' dah ader..."hanya bertemankan alat bantuan"

fahmi terus menghayalkan dirinya

mengkhayalkan

melaikat maut terus memanggil namanya

malaikat

tercetus imiginasi fahmi

imaginasi

dia terpaksa melaksanakan tugasnye di sana

tugasnya

seorang gadis yang sangat comel berlari anak ke arahnya

perlu ada gandaan 'berlari-lari' anak kalu tak jadi terms 'berlari anak' yang tiada maksud

wanita itu hampir dekat semakin dekat, tetapi dia hairan kenapa gerakanya semakin laju

'hampir dekat semakin dekat' meaning here??

gerakannya

wan menoleh ke belakang, lalu dilihatnya seorang gadis yang sangat comel berlari anak ke arahnya. dia tidak mengenali gadis itu, tanpa perasaan ingin tahu, wan hanya melebarkan senyumannya. wanita itu hampir dekat semakin dekat, tetapi dia hairan kenapa gerakanya semakin laju. lalu wanita itu melintasi wan.

"Shit!!!. buat aku malu jerk.. bodoh punye perempuan"

rupa-rupanya wan tersalah orang. ada juga perasaan malu dan geram. namun kalau difikir-fikirkan memang kelakar kerana dia sudah sedia untuk memeluk wanita itu.. ketawa kecil wan.. lalu dia meneruskan langkahnya untuk menaiki KLIA Express.

banyak penanda wacana 'lalu'...gunakan variasi penanda wacana yang lain

jurusan ijazah perakaunan. dan Qaseh adalah bekas teman wanitanya semasa di universiti.

kata sambung 'dan' tak boleh guna di permulaan ayat. its principles

dibuka pintu depan kereta Jerry lalu diletaknya beg pakaian di belakang sambil menoleh kebelakang lalu wan terkejut kerana Jerry memberi ciuman di pipi wan. terus di kucup bibir wan yang merah bak delima.

sekali lagi 'lalu' digunakan banyak kali dalam satu perenggan. need a 'breath' this shot. perlu ada stop and start'

"u are noughty!!"

naughty

Jerry merupakan kawan baik kepada wan. tetapi mereka berdua umpama teman istimewa.

Jerry adalah rakan sepejabat wan serta housemate wan. mereka sangat mesra antara satu sama lain. Jerry merupakan anak jati amerika di Beverly Hill. dia berhijrah di malaysia kerana menyambung pengajianya. selepas tamat pengajian dia membatalkan hasrat untuk pulang ke tanah airnya. kerana dia ingin menimba pengalaman di negara orang.

penceritaan watak Jerry sampai 2 kali...make it one dear...

dia berhijrah di malaysia kerana menyambung pengajianya.

pengajiannya

selepas tamat pengajian dia membatalkan hasrat untuk pulang ke tanah airnya. kerana dia ingin menimba pengalaman di negara orang.

sekali lagi, principle here...perkataan macam 'dan', 'kerana' tak boleh tuk mulakan ayat

setibanya mereka sampai di kondominium hartamas di damansara.

setibanya (root words: tiba) sinonim dengan sampai...no need repeated...setibanya mereka di kondominium...its better

rumah mereka tersusun rapi, seperti rumah yang sudah berkeluarga.

rumah mereka tersusun rapi, seperti rumah orang yang sudah berkeluarga.

sofa dan hiasan perabot simple tetapi elegance

ringkas tetapi elegan

"mee too"

me too

wanted to take my bath

its not past tense dear, wanted??

karna kepelatan jerry berbahasa melayu.

kerana. if want to use indon slanga, supposedly 'kerna'

sehingga yang mengejutkan aku ahli politik juga membuangkan masa mereka

tiba-tiba penceritaan kepada 'aku'???

mereka berdua asyik melayan muzik yang boleh mengkahayalkan mereka

mengkhayalkan

amat mengiurkan sesapa yang memandangnya.

'menggiurkan' 'sesiapa'

merapatkan badanya di blakang jerry

'badannya' 'belakang'

keletihan mule menjelma

'mula'

syed ismail mule memabukkan

'mula' again dear...

"sure you will got"

'got'?? past tense??

Disclaimer:
Ini bukan ingin mencari kesalahan ami taw, ini sama-sama kita belajar apa yang betul, apa yang kurang betul dalam sesebuah penulisan...share the knowledge ok. Best citer Ami ni!!! Wat yg lebih baik lagi pasni otey! Kalu nak serius, do read cerpen2 kat magazine, paper n y not usair zain punyer karya...he's good in blending words...

peminat karyamu

AMIREZKA © 2008. Design by :Yanku Templates Sponsored by: Tutorial87 Commentcute